Sörfjärden har anor från järnåldern. I det rika kulturlandskapet hittar du järnåldersgravar, fornborgar, gruvor, masugn och en gammal bruksmiljö med både herrgård och arbetarbostäder. Fiskeläget kring Gnarpsån är en idyll som måste upplevas.

Kulturstigen

21 minnesplatser med informationstavlor som ger inblick i Sörfjärdens historia. Här får du kunskap om järnbruket, sågverket, hamnen, fisket, jordbruket, herrgården och de gamla bruksgårdarna med mera. En karta över stigen finns i lådor vid resterna av den gamla masugnsruinen samt på torget i Sörfjärden.

nordanstig.se

• Sagverket_1800-tal
  • Klasviken_1800-tal
  • Gnarpsan_1800-tal

Gnarpsbaden

Havsbadet i Sörfjärden är en oupptäckt pärla bland sommarens alla överbefolkade badplatser. Här finns gott om plats för hela familjen. Den två kilometer långa sandstranden är större än flera av Sveriges mest välbesökta stränder.

sorfjarden.info

• Stora_stranden
  • Stora_stranden_2
  • Stora_stranden
  • stranden_vinter

Tennisbanor

Tennisklubben i Sörfjärden erbjuder spel på förstklassig anläggning under hela sommaren. Två grusbanor och en asfaltbana samt bollplank. Klubben har fina tenniskurser och varje sommar spelas Sörfjärdenmästerskapen som samlar stor publik.

sorfjarden.se/tennisklubb

• tennis-ball-443272_1280
  • Tennis_2

Fiske

Utmana dig själv i Sörfjärden där Gnarpspån mynnar ut i Bottenhavet och ger ett utmärkt havsöringsvatten. Herrgårdstjärn erbjuder öring, röding och regnbåge. Varje år görs ett flertal utsättningar och tjärnen ligger i ett naturskönt område med flera bryggor som underlättar för flugfiskare.

Fiskekort finns att köpa på OK/Q8 eller CircleK i Gnarp, eller via länken:

fiskaignarp.n.nu

• fiske
  • regnbage
  • Harr

Byggprojekt i Sörfjärden

Förutom att Sörfjärden får kommunalt vatten och avlopp pågår tre olika projekt för fritids- och åretruntboende.

• Restaurang_Klasudden
  • Festplatsen_4
  • Festplatsen_bygge
  • Festplatsen
  • Festplatsen_2

Sörfjärdens festplats

Uppförandet av tjugo hus med möjlig odlingstäppa på den gamla festplatsen. Området blir en attraktiv oas för fritidsboende året runt och som markerar entrén till Sörfjärden med en arkitektur som för tankarna till ett fiskeläge. Det tidigare caféet renoveras och kommer att inrymma områdets servicehus.

Varpsand

I Sörfjärdens södra del ligger Varpsand. Här projekteras 57 tomter för fritids- eller permanentboende försedda med vintervatten och avlopp. Area 150 kvm (kan bli större) för byggnad och 50 kvm för komplementbyggnad.

Området ligger intill Golfbanan och nära stranden och många tomter har havsutsikt. Områdets första tomtrad är exklusivt nära havet – ca 100 meter.

Klasudden

På Klasudden byggs en ny restaurang och pub som blir den nya träffpunkten och ett självklart utflyktsmål för tillresande via land och vatten. Arkitekturen består av trä, sten och glas och blir ett spännande inslag i sommaridyllen. Dessutom planeras det sjöbods­liknande bostäder med tillgång till båtplats.